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BETWEEN POETRY AND FLAVOURS: A GASTRONOMIC JOURNEY THROUGH THE OLTREPO‘

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Focus Oltrepò
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An extraordinary experience that combines the discovery of an ancient culinary and wine tradition with the exploration of an area rich in natural beauty and culture.

Food and wine are a fundamental part of the identity and culture of the Oltrepò Pavese. This territory is famous for its rich culinary and wine tradition, which plays a central role in the life and pride of local communities.

For this reason, visiting the Oltrepò Pavese and organising a food and wine tour through the Oltrepò Pavese are two completely different experiences, as in the latter case one has the opportunity to immerse oneself in the essence and history of this territory in a complete way.

Now, with the heat no longer stifling and the cold weather not yet beginning to bite, this is the right time to embark on a food and wine tour of the Oltrepò Pavese, a perfect alternative for spending a weekend immersed in good taste and traditions.

Imagining a two-day food and wine tour in these areas, the itinerary could be composed as follows: on the first day the trip begins in Santa Maria della Versa, one of the most famous locations for the production of quality wines. There it will be possible to book visits to the cellars for a tasting of local wines and thus discover the characteristics of the different vineyards. In the afternoon, it is possible to take a beautiful walk among the picturesque vineyards of the Oltrepò Pavese, coming into close contact with nature surrounded by a breathtaking hilly landscape.

Dopo aver esplorato la produzione vinicola dell’Oltrepò, si passa alle prelibatezze culinarie della zona. Durante la seconda giornata difatti si visiterà inizialmente Menconico, la patria del tartufo, dove sarà possibile percorrere a piedi i boschi e unirsi a un’escursione di caccia al tartufo guidata, imparando a distinguere le diverse specie di tartufo, un’esperienza autentica e ricca di tradizione che non può che essere seguita da un bel pranzo in un ristorante locale dove potere assaporare piatti a base di tartufo e i famosi formaggi prodotti in questo borgo che hanno storie e tradizioni secolari.  

Nel pomeriggio si cambia meta e si andrà a Varzi, un pittoresco borgo dell’Oltrepò Pavese famoso per la sua produzione di salumi e formaggi, ma anche per la sua torta di mandorle. Queste prelibatezze potranno essere degustate in una delle attività ricettive del borgo ammirando la bellezza senza tempo di questo posto.

Ecco un itinerario per trascorrere un eccezionale fine settimana all’insegna del buon cibo e del buon vino, immersi tra i borghi storici dell’Oltrepò Pavese. Questa esperienza, senza dubbio, sarà indimenticabile e in grado di regalare l’opportunità di esplorare un territorio ricco di storia e di sapori, un autentico viaggio nei tesori enogastronomici della regione.

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